Over ons
Publicaties

Publicatie: Uitvaartinformatie.nl (december 2016)

De vijf grootste misverstanden over een online uitvaart

Het imago van ‘snelle jongens die willen mee profiteren’, bodemprijzen waar vast een adder onder het gras zit, en alleen bedoeld voor mensen om wie niemand geeft. Over het online regelen van een uitvaart bestaan veel vooroordelen en misverstanden.

Toch wordt er sinds tien jaar in toenemende mate gebruik gemaakt van de mogelijkheid om online een uitvaart te regelen. Aanbieders zijn overtuigd van het gat in de markt. Waarom? Omdat er echt uitvaartorganisaties zijn die een mooie uitvaart bieden tegen een zeer lage prijs.

De vijf grootste misverstanden op een rij:

1. Als het goedkoop is, dan is het vast niets!

De kosten van een ‘standaard’ begrafenis of crematie zijn fors. Een begrafenis komt al gauw op € 7.000, een crematie op € 6.000. Waarom is een online geregelde uitvaart dan zoveel goedkoper? De online-uitvaartaanbieder UitvaartCompact (www.uitvaartcompact.nl) rekent bijvoorbeeld vanaf € 1.800 voor een begrafenis en vanaf € 1.350 voor een crematie. Hiervoor zou je bijna geen uitvaartverzekering meer afsluiten.

Maar stelt het dan wel iets voor? De reden voor deze prijsstelling ligt voornamelijk in het aanbieden van vaste pakketten. Daarbij is er altijd een keuze tussen met/zonder opbaring en afscheid nemen. Afwijkingen van een pakket zijn niet mogelijk en de kosten worden vooraf betaald. Zo weet je precies wat je krijgt, zonder (financiële) verrassingen achteraf.

2. Dan gaan er vast meerdere kisten tegelijk de crematieoven in?

Het is wettelijk zo geregeld dat bij een crematie slechts één individuele overledene met kist in de oven wordt ingevoerd. Ook bij de keuze voor een crematie zonder afscheid, nemen de betrokken medewerkers van UitvaartCompact vlak voor de crematie een moment van stilte in acht. Elke crematie wordt door hen even respectvol uitgevoerd.

3. De uitvaartkist wordt gerecycled of hergebruikt

Een overledene mag niet zonder uitvaartkist of alternatief de crematieoven in. Er kan dus ook geen sprake zijn van recycling of hergebruik, omdat een crematie volledig is en hierna slechts as rest. Elk uitvaartpakket van UitvaartCompact is dan ook inclusief eenvoudige, houtkleurige kist.

4. Het zijn vast start-ups die deze dienstverlening aanbieden

Dat is mogelijk, maar de meeste aanbieders zijn al diverse jaren gevestigd. UitvaartCompact zelfs al 10 jaar en was de allereerste aanbieder van online uitvaarten. Vanaf het begin af aan werden de online uitvaarten van UitvaartCompact professioneel uitgevoerd. UitvaartCompact is namelijk onderdeel van uitvaartorganisatie PC Uitvaart (voorheen PC Hooft), die al 85 jaar stijlvolle uitvaarten geheel naar wens verzorgt in Noordwest-Holland. Daarbij is PC Uitvaart in het bezit van vele uitvaartlocaties waar ook de uitvaarten van UitvaartCompact { plaatsvinden.

5. Een online uitvaart is er voor mensen die geen ‘normale’ uitvaart kunnen betalen

Naast dat UitvaartCompact inderdaad een oplossing biedt voor diegenen die het niet kunnen betalen, zijn er ook veel mensen die er bewust voor kiezen om hun uitvaart online te regelen. Soms omdat zij gewoonweg de voorkeur geven aan een simpele uitvaart en soms omdat zij het geld bewust aan andere zaken willen besteden. Ook mensen die al eerder bij leven intiem afscheid hebben genomen van hun dierbaren kiezen vaak voor UitvaartCompact. Dit geeft hen de mogelijkheid om alles vooraf te regelen: het doorgeven van wensen en de betaling. De nabestaanden worden op die manier zoveel mogelijk ontlast.

bejaard echtpaar hulp computer